Rijksoverheid deelt tips om somberheid en gespannenheid tijdens de coronacrisis tegen te gaan

De Rijksoverheid heeft tips voor als je je somber of gespannen voelt door het coronavirus.

Het is begrijpelijk als je jezelf somber, gespannen of misschien zelfs angstig voelt door het coronavirus. Dat kan als je alleen bent, maar ook als je samen met andere mensen woont.

Het helpt om af en toe een pauze te nemen. Van school, van je werk, van de drukte thuis of van het tv-kijken. Ook helpt het om de berichtgeving over het coronavirus even niet te volgen.

  • Een gezonde leefstijl helpt om mentaal fit te blijven. Eet gezond en zorg voor voldoende slaap en beweging.
  • Structuur in je dag helpt ook. Bijvoorbeeld elke dag op dezelfde tijd opstaan. En maak een planning  voor je (huis)werk en neem geregeld een korte pauze.
  • Gebruik liever geen alcohol of drugs om met je emoties om te gaan.
  • Je kunt je zorgen en ongerustheid verminderen door minder vaak te kijken of luisteren naar berichtgeving in de (sociale) media.
  • Ga af op de feiten. Zoek betrouwbare informatiebronnen, zoals de websites van de Rijksoverheid, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) of het RIVM. Verzamel informatie waarmee je kunt bepalen hoeveel risico je echt loopt, zodat je redelijke voorzorgsmaatregelen kunt treffen.
  • Praat over je emoties. Krop ze niet op. Praten met mensen die je vertrouwt kan helpen. Hou contact met vrienden, familie en collega’s via e-mail en telefoon.
  • Als je er met je omgeving niet uitkomt, zoek dan contact met een getrainde vrijwilliger of professionele hulpverlener.
  • Ook kan je bij aanhoudende klachten terecht bij je huisarts. De huisarts kan je snel de juiste soort hulp bieden en doorverwijzen naar andere hulpverleners zoals een psycholoog of een therapeut.

Hulplijnen voor jongeren

De Kindertelefoon: 0800-0432 (ook chatten) Voor alles wat je bezighoudt. Elke dag, van 11.00 tot 21.00 uur.

Ease.nl:  043-2058106 of 06–82410040 (ook via chat, Facebook of Instagram). Voor jongeren tussen de 12 en 25, die ergens mee zitten en daar over willen praten. Ma-do van 15.00 – 18.00 uur.

Bron: Rijksoverheid

Deel je interesse!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

www.000webhost.com